Početna » Blog » IT Vesti » Windows 7 odlazi, vreme je za prelazak na Windows 10

Windows 7 odlazi, vreme je za prelazak na Windows 10

od Predrag Ćirić
2 minuta za čitanje
Prelazak sa Windows 7, 8 i 8.1 na Windows 10

Podrška za Windows 7 je zavšena. Zbog bezbednosti, korišćenja novijih programa itd. vreme je za prelazak na Windows 10.

Došao je i taj dan 14. januara 2020. godine kada Microsoft više ne pruža tehničku podršku i ažuriranje za Windows 7. Ovo i nije neko iznenađenje pošto je Microsoft obećao 10 godina podrške za Windows 7 kada je izašao u oktobru 2009. godine.

Poslednja istraživanja pokazuju da je na globalnom nivou više od trećine (38%) malih preduzeća, kao i skoro polovina (47%) preduzeća srednje veličine i velikih kompanija i dalje koristi Windows 7. Uz to, više od trećine (38%) privatnih korisnika i dalje koristi Windows 7.

Zašto je Microsoft prekinuo podršku za Windows 7?

Microsoft ima svoju politiku za svoje poizvode. Za svaku verziju svog operativnog sistema nudi najmanje 10 godina podrške i ažuiranja. Windows 7 objavljen je u oktobru 2009. godine i sada je njegov životni vek završen.

Da li to znači da će moj Windows 7 računar prestati da radi?

Ne! Vaš Windows 7 računar će i dalje raditi ali Microsoft neće pružati bezbedonosne ispravke i tehničku podršku za bilo kakve probleme, ostavljajući računar većem riziku od virusa i zlonamernog softvera. Iz tog razloga je potrebno preći na noviju verziju operativnog sistema.

Da li moram da pređem na Windows 10?

Niko vas ne može naterati da to uradite, ali bi bilo pametno. Bez bezbedonosnih ažuriranja i ispravki stavljate računar u poprilično opasnu situaciju, s lakoćom možete zaraditi neki virus ili zlonamerni softver sa interneta.

Windows 10 ima niz ugrađenih bezbedonosnih alata kao što je Windows Defender Antivirus koji štiti od virusa i zlonamernog softvera preko email, aplikacija, internet čitača itd., dok Windows Hello nudi mogućnost prijave bez lozinke za otključavanje ueđaja licem ili otiskom prsta. Tu je još puno drugih opcija koje Windows 7 ne nudi.

Kako da nadogradim Windows 7 na Windows 10. Koliko će to koštati?

Windows 10 možete kupiti legalno za oko 130e. I ako je Microsoft tehnički već završio besplatan program nadogradnje na Windows 10 u julu 2016. godine, ova nadogradnja je i dalje dostupna za koisnike Windows 7, 8 i 8.1. Pogledajte naš vodič korak po korak kako se nadograditi na Windows 10 besplatno. (pitanje je dokle će ovo biti dostupno i besplatno zato iskoristite ovu priliku)

Related Posts

Ostavite komentar